אודות

מאפיית "מסורת המצות" הוקמה זה מכבר במבנה שנבנה במיוחד עבור המאפייה, כאשר המבנה החדש תוכננה בעצה אחת עם הגרמי"ל לנדא שליט"א ועונה על כל דרישות הכשרות המחמירות ביותר לצורך הכנת המצות ואפייתן בתכלית ההידור. אדריכל המבנה אף הוזמן לפגישה עם הגרמי"ל שליט"א כדי להציג את מבנה המאפייה החדשה. הגרמי"ל שליט"א גם עקב אחר תהליך הבנייה כדי לוודא שהבנייה מתנהלת לפי הדרישות. במסורת המצות מדגישים כי תהליך אפיית המצות הוא בדיוק כמו פעם לפי מסורת בית אבא, אולם תוך שימוש וניצול כל הטכנולוגיה האפשרית על מנת להועיל בהקפדה על כל ההידורים האפשריים.

 

חידושים טכנולוגיים מיוחדים שולבו בבניית המאפייה ובתהליך אפיית המצות. חדר הקמח נבנה מחוץ לכותלי המאפייה, כאשר גם התנור תוכנן כך שלא יהיה כל חשש שהחום הנפלט ממנו יחדור את החדר שבו מכינים את הבצק ויחמם את המקום שצריך להישאר קר, כדי שלא יהיה כל חשש בהחמצתו. גולת הכותרת של המאפייה היא מערכת קירור הקבועה בה שמווסתת את הטמפרטורה בחדרים השונים. באולם שבו מכינים את הבצק ומרדדים את המצות צריכה להישמר טמפרטורה נמוכה כדי שהחום לא יחמיץ את המצות. בחדר התנור הותקנה מערכת השואבת את החום בעוצמה מוגברת, כדי שהחום הנפלט מהתנור לא ישפיע על המצות, כך שגם בחדר התנור נשמרת טמפרטורה נמוכה.

 

ב'מסורת המצות' אומרים בסיפוק רב, כי למרות הגשם שירד בתחילת השנה הצליחו בסייעתא דשמיא לקצור כמות מכובדת של חיטה שמורה מארץ ישראל בזכות ההתארגנות המוקדמת והקצירה שהתבצעה לפני תחילת הגשם, כך שרוב מוחלט של המצות הנאפות במאפיית 'מסורת המצות' הוא מחיטה שמורה שגדל בשדות ארץ ישראל.

 

לאורך כל התהליך המהיר של הכנת המצות ואפייתן, נשמרות ב'מסורת המצות' הקפדות רבות ומיוחדות. כל העובדים במאפייה הם מאנ"ש – אברכים יראי שמים שרוצים בכל נפשם ומאודם שהמצות תהיה כשרות בתכלית ההידורים ומקפידים על קוצו של יוד בהכנת המצות, יצוין כי כל העוסקים באפיית המצות יר"ש מאנ"ש שאין ברשותם אינטרנט או מכשיר לא כשר. מהנהלת המאפייה נמסר כי שערי המאפייה פתוחים לקהל הרחב לבוא ולהתרשם מרמת הכשרות והאיכות ללא צורך בהודעה מראש.

 

מנוף מיוחד מעלה את שקי הקמח כשהם מגיעים אל המאפייה הישר מהרכב אליו, כדי שהעברת הקמח תהיה ללא מגע יד אדם ושלא יעבור באזור שבו עובדים עם הבצק. גם בנקודה שבה יושב האברך ולש את הבצק יש מפוח השואב את מעט אבק הקמח שעולה מהקערה תוך כדי גיבולה, כדי לוודא שלא יישאר אפילו גרגר קמח אחד בין לישת בצק אחד ללישה של הבצק הבא.

 

גם הברזים לשטיפת הידיים עברו הידור טכנולוגי. כדי להסיר כל חשש של חימוץ העדיפו במסורת המצות שהברזים לא יופעלו בתנועת יד, אלא בעזרת לחצן המופעל עם הרגל שפותח את זרימת המים.

 

ב'מסורת המצות' מקפידים שכל הזמן יתעסקו עם הבצק ולא יעבור עליו אפילו רגע שבו לא ירדדו אותו. משגיח מיוחד של מערכת הכשרות בודק שלא תישאר מצה מיותמת על השולחן ולו לשניות אחדות, ושמרדדי המצות יעסקו כל הזמן ברידוד המצות. גם בשולחן המחורר משתמשים במכשיר מתכת קוצני, ולוקחים מיד את המצה, ומשם לתנור.

 

בחדר התנור משגיח נוסף, הבודק שאף מצה לא תיגע ברעותה. לא כשהמצות על המקל ולא כשהן מונחות על רצפת התנור. מדובר בתנור עצים, תוך הקפדה להביא עצי זית, שאמנם יקרים הרבה יותר מסוגים אחרים של עצים, אולם נותנים למצות טעם מיוחד במינו.

 

מסכת ההידורים וההקפדה על איכות במקביל לכשרות – לא תמה רק באפייה. חדר מיוחד לייבוש המצות ולקירורן נבנה במאפייה, בתהליך זה מאבדת המצה כ-10% ממשקלה, משום שכל אדי המים הספוגים בה מתאדים. המצה מתקבלת פריכה וטעימה, כאשר המצה פריכה היא מקוררת במהירות ונארזת על אתר, כדי לשמור על טריותה המלאה.

 

במסורת המצות ניתן להשיג את כל סוגי המצות, רחיים של מכונה או של יד, קמח רגיל או קמח מלא, עובי רגיל או ציטרין וחצי ציטרין, וכן לראשונה השנה ניתן להשיג מצות כוסמין שמורות משעת קצירה בהשגחת הרב לנדא שליט"א.

 

במהלך השנה החולפת זכו בעלי המאפייה לביקור מיוחד של כ"ק מרן האדמו"ר מסאטמר שליט"א והגרמי"ל לנדא שליט"א אשר הציג את כל ההידורים המיושמים במאפיית המצות 'מסורת המצות'. בסיום הביקור העניקו הרבנים את ברכתם לבעלי המאפיה – האחים שווארץ, וחיזקו ידיהם על יוזמתם הברוכה להוציא אל הפועל את עניין אפיית המצות בהידור מושלם ולהעלות את הכשרות לרמה גבוהה יותר, ובכך להביא את הברכה אל בתי בית ישראל.